Nyheter
Om AK
Butik
Böcker
Filmer
CD-Album

Föreläsningar
Blogg (extern länk)
Blogg (extern länk)
Kontakt

 

besokmacforum

Konstnarsnamnden
hamnarbetarforbundet

AK Reality

AK Inspiration
cafe paus

fitnessfestivalen

stefanjarl

birrofilm


utmarkelserkulturstipendietDeREELReelHeARTidfaMiami nominationAK BG

..

Böcker

Köp Renzo Aneröds böcker i form av interaktiva e-böcker "iBooks". I slutet av varje bok finns också en dokumentärfilm. Se länkar:

Renzo Aneröds tredje bok "Fiender". I iBooken finns även hela dokumentärfilmen "Jag vill inte leva detta livet", samt en massa låtar från Renzos gamla band EAK. Ett unikt multimediapaket med andra ord.
Allt detta för 59 kr.
Gå in på länken och beställ: https://itunes.apple.com/se/book/fiender/id647720372?mt=11

Succéromanen "Vildsvinet" av Renzo Aneröd och Karwan Faraj. I iBooken finns även hela dokumentärfilmen "Islams barn i folkhemmet" av Renzo Aneröd och Bo Harringer. Ni får både boken och filmen för endast 59 kr.
Gå in på länken och beställ: https://itunes.apple.com/se/book/vildsvinet/id667638449?mt=11

Renzo Aneröds första bok "Löftet" som varit slutsåld länge kan nu inhandlas som iBook. I iBooken finns även en presentationsfilm av Löftet samt hela dokumentärfilmen "Under en blågul himmel". Allt för 49 kr.
Gå in på länken och beställ: http://itunes.apple.com/se/book/loftet/id558525340?mt=11

 


____________________________________________


"År 2000 fick jag nog av att veta saker om olika subkulturer utan att förmedla de tankar jag hade. Efter nittiotalets ruttna årtionde var jag kort sagt asförbannad på hur ytligt och kortsiktigt både moralpanikens företrädare och de politiskt korrekta batiktomtarna beskrev så kallade extrema miljöer.
Jag beslöt mig för att göra en egen skildring. Dels genom dokumentärfilmer och dels genom en romantriologi med fristående delar."

- Renzo Aneröd

Första delen i trilogin, Löftet , handlar framförallt om en grupp människor från arbetarklassen som föddes tidigt sjuttiotal och deras väg in i vuxenlivet, där den framväxande outlawkulturen inom mc-världen var i fokus.

Den andra fristående delen är Vildvinet som har fokusen på ungdomar som kom till Sverige från mellanöstern under nittiotalskrisen och som hamnade i de nya kriminella förortsgängen som växt fram allt starkare.
I skrivandet av boken var Karwan Faraj och hans berättelser till stor hjälp.

Den tredje och sista delen i triologin är Fiender. Fokusen är på etniskt svenska/europeiska ungdomar som föddes tidigt nittiotal, samt deras föräldrar.
Huvudingredienserna i den romanen är den nya nationalismen, etniska konflikter, rånoffer, gängmisshandel, gruppvåldtäkter, bråk mellan nationella och afa med mera

Tillsammans med dokumentärfilmerna är romanserien ett tidsdokument från ett splittrat Sverige under början av 2000-talet med fokus på de som av samhället klassas som farliga, underklass, politiskt extrema, arbetarklass, säkerhetsrisker och allmänt något som Sverige helst vill glömma och gömma undan.
Men det går inte att gömma undan något Sverige varit med att skapa.
Det är syftet med skildringarna.


Fiender

FienderFör ungdomarna som söker sin framtid i skuggan av den nedmonterade välfärden är världen laglös, våldsam och fylld av trakasserier och förnedring. Några flyr in i GHB-missbruk, en del söker tryggheten i gänget där alla har samma etniska rötter, andra dras till politiska rörelser där de finner förklaringar till sin utsatthet och övervinner sin rädsla. Hos nynazisterna får de upprättelse och gemenskap, men också en chans till revansch. Anti-fascistisk front utmanar dem. Hårda gatustrider utkämpas. Våldsspiralen trappas upp. Föräldrar och lärare står handfallna, polis och myndigheter kommer alltid för sent.

Fiender är en intensiv och skakande roman om varför en del ungdomar dras till extrema rörelser. Men oförutsägbara händelser kan ändra allt. Oväntade kärleks- och vänskapsband kan knytas och spänningar lösas upp. För några finns dock bara en utväg: att få ge uttryck för sitt raseri över ett samhälle de anser ha svikit dem.

"Renzo Aneröd lyckas hålla sina karaktärer ifrån att bli stereotypa genom att låta läsaren ta del av tankar och minnen från var och en. Ondskan och kärleken finns representerad i alla läger och ingenting är svart eller vitt.
Språket är lätt, rakt och helt perfekt i sitt sammanhang. Detta ska inte lindas in i vackra utsvävningar utan visas upp som det är; brutalt och helt fel från grunden."

- András Frimmel, Dala-Demokraten

"Som bäst är Aneröd när han tar den svåra vägen och låter ytterligheterna samverka i samma person. Skulden och oskulden, aggressionen och kärleken, fascismen och toleransen – i några andlösa ögonblick är det ohyggligt uppenbart hur allt detta samexisterar i ett sinne."
- Malin Lindroth, Göteborgs-Posten

Fienden är skrämmande och rörande läsning om en tid och ett land som håller på att förgiftas av hat och hyckleri.
- Tidningen Kulturen


Vildsvinet

VildsvinetTill Gårdsten i Göteborg kommer en kurdisk familj på flykt från Irak. Barnen bär med sig mardrömmar från krig och förföljelser och storebror Zanko väljer den kriminella vägen för att ta sig fram i det nya landet. Han blir en skräckinjagande och respekterad gängledare som de andra tonåringarna ser upp till.

Dilsa är förälskad men vet att de traditioner familjen burit med sig från hemlandet inte tillåter henne att visa det öppet. Hon kämpar i skuggan av sin bror för att få leva som en vanlig svensk tjej, men tvingas betala ett högt pris.
Zanko oroas av den ständigt ökande våldsspiralen och börjar längta efter ett annat liv. Han finner trygghet i religionen och när hämnden drabbar hans egen familj dras han närmare en grupp islamister som inte tvekar att utnyttja hans svagheter.

Vildsvinet utspelar sig i ett Göteborg där spåren efter Backabranden ständigt finns närvarande och där kriminalitet och laglöshet är det enda alternativet för många. Boken handlar om främlingsfientlighet, hederskultur och religion, men också om mod och livsglädje, om vänskap och kärlek och att allt är möjligt.


”Den ställer alla vanliga föreställningar på spel och är en utmärkt bok”
- Magnus Utvik, Gomorron Sverige

”Renzo Aneröd skriver med underdogpatos snarare än moralism. Han går in i sina gestalter och tolkar drivkrafter och tumult inifrån. Det handlar om människor som genom utanförskap och marginalisering dras in i en svartvit värld av rädsla, hat och grupptryck.”
- Aftonbladet

”Renzo Aneröd har skrivit en stark och enkel politisk roman.”
- Dagens Nyheter


Löftet

LöftetLöftet är en roman om kriminella brödraskap, mc-klubbar, skinnskallar, prostituerade, missbrukare, langare och socialt misshandlade människor. Det är en annorlunda berättelse om Sverige om den understa världen. Den handlar om en grupp ungdomar som växer upp i en göteborgsförort under 1970-talet och som drömde om en ljusare framtid där det var fint att vara arbetare och där möjligheterna var oändliga - det som var socialdemokratins framtidslöfte.

Men klassamhällets verklighet är stenhård. Förhoppningar och drömmar smulas sönder och i strävan efter att bli respekterad och framgångsrik väljer de ett liv vid sidan om lagen och samhällets normer. I den världen råder andra lagar och en egen hierarki.
Löftet beskriver en brutal värld men där finns samtidigt kärlek, solidaritet, stolthet, respekt och samhörighet som förenar dem som har valt att gå sina egna vägar. De som höll löftet de gav varandra som unga.

"Hans berättelse är som en sorgesång över det nya samhället. Det är denna värld som Aneröd beskriver och han gör det med n intensitet och återhållen vrede som gör hans debutroman till någonting av det märkligaste som jag har läst på länge."
- Kristian Lundberg, Norrköpings TidningPeter Birro

August

AugustNu finns SVT:s stora julserie om August Strindberg som bok. Ni kan nu läsa Peter Birros orginalmanus i bokform som han ville ha serien om Strindberg. Ett måste för alla samlare. Varje bokexemplar kommer med en personlig hälsning från Peter Birro.

Det här dramat handlar om den radikale och bångstyrige unge August – åren före han slog igenom med romanen Röda Rummet och blev Strindberg med hela det svenska folket.
När vi möter August är han arg, fattig och förtvivlad, på väg att hänga sig i sin ödsliga vindskupa. Han vill bli författare, men refuseras ständigt. Allt han tar sig för misslyckas. Ändå känner han att han har oerhörda krafter inom sig – han vet bara inte hur han ska använda dem. Tillsammans med konstnären och bäste vännen Olle tvingas August ställa sig frågan: hur långt kan man kompromissa med passionen, drömmarna och idealen utan att förlora sin själ?
När August träffar den gifta adelskvinnan Siri von Essen uppstår en intensiv och förbjuden kärlek som hotar att störta dem båda i fördärvet. Samhällets dubbelmoral och konventioner kräver av dem att de ger upp kärleken – men det har de ingen tanke på att göra.